Korumak | Korunma





Korumak ! 

Korumak için güvenlik görevlisi, polis, asker olmanız gerekmez. Bu yüzyılda iki tür insan yaşar. İyiler ve kötüler. İyiler gelecek kurgusu, hayalleri olan, kanun tanıyarak toplumsal nizamı idame ettirmeye, bunun için üzerine düşeni yapmaya çalışan taraftır. 
Kötüler ise yaşamın kendileri aleyhine işlediğini düşünen, bunun için zarar vermekten çekinmeyen hatta bundan nemalanan tarafında dururlar. Ya her şeylerini kaybetmişler ya da kaybettiklerine inanmışlardır. O yüzden onlar için zarar vermek koşulları eşitlemek anlamına gelir. 

Bu sebeple iyiler kendilerini ve bağlılarını korumak zorundadır ! 

Her şeyden önce bilinmesi gereken şudur ki koruma demek, fedai demek değildir. Koruduğu ne ise o’nun uğruna ölmez. Ölürse, korunan artık korumasızdır ve yok edilebilir. Koruma, koruduğu şahsın yanında sonuna kadar kalandır. Bir şahsı koruyorsa olay anında olay yerinden kaçırma usullerini uygular. Her koşulda hayatta kalıp, koruduğu şahsı hayatta tutmaya çalışır. İyi bir koruma olmak için 3 temel prensibi bilmek gerekir:
    * Kendini Koruma
    * Yanındakini Koruma
    * 3. yü Koruma (3. ,bedeli karşılığı sizden korunması istenen her şeyi kapsar ) kavramın profesyonel tarafıdır. 

Kendini koruyamayan, yanındakini ( Eşini, çocuğunu, annesini vs. ) ve 3.yü koruyamaz. Koruma herkesten ve her şeyden önce kendini korumayı bilmelidir. Kendinizi, çıplak elle, sopa, bıçak ve ateşli silahlarla yapılan saldırılara karşı korumayı bilmiyorsanız. Size emanet edileni de koruyamazsınız. Tavsiye şudur; herhangi bir dövüş sanatını öğrenmelisiniz. O dövüş sanatını seçerken, tekniklerin güncel olup olmadığını sorgulayınız. Bazı dövüş sanatları gelenekseldir. Keşfedildikleri çağda ateşli silah yoktur; ancak size hala mızraklı dövüş teknikleri öğretilir ise bir terslik vardır. Hareketlerin tutarlılığını sorgulamalısınız. Antrenman arkadaşınızdan size direnmesini isteyiniz. Bu direnişle birlikte teknik çöküyorsa doğru dövüş sanatı o değildir. İdman sırasında sıralı hareketler yapıyorsanız, çalışma boyunca bire bir dövüşüyorsanız durup düşünmeniz gerekir. Antrenman içeriklerinin gerçek hayata taşınması biraz güçtür. Gerçek durumda saldırıyı biçimlendirme lüksünüz yoktur. İnsan; karşı taraftan hamle gördüğü an içgüdüsel olarak korumaya geçer.  İçgüdülerin devreye girdiği bu anda saldırıyı da yapabiliyorsanız; yani tekniğiniz bunu öngörüyorsa doğru yoldasınız demektir. Önerimiz; koruma eğitimi ile birlikte gerçek hayata adaptasyonu tescilli bir teknik öğrenmenizdir. Bu tarz tekniklerde; çıplak elle başlayan saldırı ve savunma çalışmaları, sopa, bıçak, tabanca ve tüfekli saldırılara kadar gider. Çalışma hiçbir zaman birebir yapılmaz. Çoklu saldırgan grubuna nasıl direneceğinizi de öğrenmelisiniz. Ateşli silahla yapılan hamlelerde silahı saldırgandan almak 0,2 saniye sürer. Silahı almak yetmez, nasıl kullanacağınızı da bilmeniz gerekir. Bu nedenle eğitim paketi içinde taktik atış eğitimi de olmalıdır. Bu teknikte, öğretisi gereği her hareket refleksleri tuttuğu için ve bir mantığı olduğundan kavranması ve uygulanması da bir o kadar pratiktir.

Öncelikle kendinizin kuvvetli ve zayıf taraflarını saptayınız. Bunu yaparken samimi olmanızda yarar olacaktır. Kuvvetli yönlerinizi daha da güçlendirirken zayıf yönlerinizi de güçlendirmelisiniz. Kabiliyetlerinizi geliştirmek konusunda bilgisinden ve tecrübesinden emin olduğunuz arkadaşlarınızdan yardım alınız. Benzer görevlerdeki başarı ve başarısızlıkları inceleyiniz. Bir yol haritasına sahip olunuz ve amaca erişmek konusunda kararlılık gösteriniz. Teknik ve taktik yönden bilgili olunuz. İçeriklerle ilgili bilgi sahibi eğitmenlerden kurslar alınız. Koruma ( güvende tutma ), bir organizmadır. Yaşar ve gelişir. Gelişmeleri mutlaka takip ediniz. Sorumluluk alınız, hareketlerinizin sonuçları olacaktır. Doğan sonuçları üstlenme sorumluluğu geliştiriniz. Küçük veya büyük her işi özenle yapınız. Eleştirileri kabul ediniz ve hatalarını düzeltiniz. Kanaatlerinize cesaretle sahip çıkınız. Ekip halinde hareket ediliyorsa ve lider sizseniz takımınızın başarısızlığı sizin başarısızlığınızdır. Eksikleri görünüz ve her takım elemanı için bu eksiklikleri giderici çalışmalar yapınız. Çalışmanızla ilgili bir direktif yoksa inisiyatif kullanınız ve tereddüt etmeyiniz. Zamanında ve doğru karar veriniz. Bu beceriyi geliştirmek için şu yöntemi kullanabilirsiniz: Hızlıca durum tespiti yapıp doğru kararı vermelisiniz. Objektif durum değerlendirmesi yaparken devamlı olarak pratik yapmak yoluyla mantıklı ve düzen içinde uygulanabilir bir düşünce yöntemi geliştirmelisiniz. Defansif bir anlayışla hayali senaryolar üzerinden hareket tarzları çalışınız. Fiziki olarak çeki düzenli olunuz. Kişisel zaaflarınıza hakim olunuz. İyimser bir görünüşünüz olsun. Durum ne kadar kötüleşirse siz o kadar  serinkanlı ve güvenli durunuz.

Spartalılar kalkanlarını yanlarındaki için taşırdı. En başa dönmek gerekirse, korumaya önce kendinizen başlamalısınız. Silah, teçhizat olmaksızın kendinizi koruyabiliyorsanız silaha eriştiğinizde avantajınız katlanacaktır. 

Gün bilişim, iletişim çağıdır. Sosyal medyadan her içeriğe erişmek son derece kolaydır. Özenle belirtmek gerekirki izlenilerek öğrenilemeyecek konular vardır. Güvenlik eğitimi içerik olarak %40 teorik yüklemesi yapılmadan sadece izleyerek taşların yerine konulamayacağı bir eğitim dizinidir. En sakıncalı olanı ise kopyalanmış tekniklerin, kalıp metodlar olduğunu düşünmek ve bu becerileri edinmeye çalışmaktır. İyileri, kötülerin tehdit ve tehlikelerinden korumak için yola çıkanların bu görevleri için edindikleri beceriler öylesine olamaz. Batı toplumlarda atış sosyal bir aktivitedir. Bu aktivitenin fantastik boyutlara erişmiş olması hatta hollywood filmlerinin baş köşesine oturmuş olması, uygulanan tekniklerin verimli olduğu anlamına gelmez  ( john Wick ). Aksine bu kanıya kapılmak tehlikenin ta kendisidir. Yarışma şeklinde organizasyonları yapılan, sadece atış teknikleri ve manevralar üzerine oturtulan hiçbir “sözde” koruma eğitimi DOĞRU EĞİTİM DEĞİLDİR !.. Doğru yöntemde atış toplam eğitim içeriğinin 5’te 1’ini oluşturur. 

Dinamikleri iyi okumak ve bu doğrultuda bilgi, beceri derlemek şarttır. Helikopterden helikoptere geçerken şarjör değiştirmeye çalışmayınız. İyi bir koruma olmak için ( başta kadınlar ) anne karnında ikizinizi yemeniz gerekmez. 

Güvende kalın !..

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Savaş yada kaç

BİRİLERİ VAR

Azerbaycan | Karabağ